„Zaļā josta” periodiski saskaras ar jautājumu: ko iesākt ar izdzerto sulu vai piena pakām – šķirot vai izmest kopā ar sadzīves atkritumiem. Viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav, tāpēc, lai viestu iedzīvotājos skaidrību, plašāk par tetrapaku iepakojuma apsaimniekošanu stāsta SIA „Zaļā josta” valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa.
Vispirms ir svarīgi izprast tetrapaku iepakojuma būtību. Tetrapaku sastāvā ir gan papīrs, gan alumīnijs, gan polietilēns. Visi šie materiāli ir piemēroti otrreizējai pārstrādei. Taču tetrapakas iepakojuma gadījumā tie visi ir sakausēti kopā, kas paredz īpašu pārstrādes tehnoloģiju, lai vispirms atdalītu katru no šiem materiālu veidiem.
Tetrapakas Latvijā tiek vāktas otrreizējai pārstrādei. Galvenokārt otrreizējo izejvielu savācēji nepieciešamos tetrapaku iepakojuma apjomus savāc no rūpnieciskā sektora. Taču ir arī apsaimniekotāji, kas tetrapakas vāc no iedzīvotājiem, aicinot tās izmest dalītās vākšanas konteineros papīram. Bet tajā pašā laikā ir atkritumu apsaimniekotāji, kas īpaši uzsver, ka dalītās vākšanas konteineros tetrapaku iepakojumu izmest nedrīkst.
Tāpēc viennozīmīgas atbildes uz jautājumu – šķirot tetrapakas vai nešķirot – nav. Nereti uz konteineriem ir izvietotas norādes, ko drīkst un ko nedrīkst izmest attiecīgajā dalītās vākšanas konteinerā. Tad, protams, jautājumi nerodas. Bet, ja norāžu nav, tad ir vērts sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāja, kas izved šķirotos atkritumus.
Svarīgākais, ko vēlamies uzsvērt – lai tetrapakas būtu piemērotas pārstrādei, pirms izmešanas dalītās vākšanas konteinerā tās nepieciešams atdalīt no pārtikas piemaisījumiem (ja tetrapakā bija piens vai kefīrs, noteikti izskalot tā paliekas) un saplacināt, lai tās aizņemtu mazāk vietas konteinerā.